Informatieve site over ontmossingswerken!

Wat is mos?

wat is mos? Als je de rest van de site al wat hebt geraadpleegd, weet je ondertussen waarschijnlijk wel al wat meer over ontmossen! Daarom is het misschien ook wel interessant om je 'vijand' wat beter te kennen, want... Wat is mos nu eigenlijk?
Mos: wat, waar, hoe?


mos Mossen zijn tal van kleine plantjes (spoorplantjes) die in grote hoeveelheden tegen elkaar aan groeien.
Zoals je waarschijnlijk al een keer hebt gezien, lijken mossen geen wortels te hebben! In feite heeft mos slechts heel kleine wortels (de rizoïden) en deze dienen dan vooral voor zich vast te hechten aan de ondergrond waarop zij groeien.

Door de wind worden de zaadjes van mos overal verspreidt, zo ook op het dak en op tegels, muren, ...
Aangezien mos vooral water nodig heeft en slechts heel weinig zonlicht, zal je op plaatsen waar het minste zon bij kan ook het meeste mos terugvinden.

Dit leidt dan natuurlijk tot het probleem dat vocht zich in grote aantallen zal ophopen, waardoor schimmels ontstaan.


Wat zijn algen?


algen Algen is eigenlijk een soortnaam voor heel wat verschillende kleine of grote plantjes van een lagere 'klasse'.
De algen die je vaak op daken, tegels en muren ziet zijn over het algemeen eencellige planten.
Net zoals mossen hebben algen ook rizoïden om zich vast te hechten aan hun omgeving, en zijn zij tevreden met veel water en weinig zonlicht!

In principe tasten algen zelf je dak of tegels niet meteen aan, maar geven ze ten eerste een niet zo mooie indruk, maar ten tweede houden zij stof vast. Algen en stof zijn de ideale ondergrond voor de ontwikkeling van mossen! En het gevolg daarvan is natuurlijk weer schimmelvorming!

 
Interessant? Like ons!