Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ontmosseninfo.be
Ontmosseninfo.be

Groene aanslag: mossen & algen

Groene aanslag komt vaak voor op gevels, tuinmeubels, terrassen en daken. Het ontsiert het uitzicht van je woning en veroorzaakt na een tijd vocht- en isolatieproblemen. Daarom is het noodzakelijk om op tijd en stond de groene aanslag professioneel te laten verwijderen. Waaruit bestaat die groene aanslag precies?

Ga snel naar:
Ontstaan groene aanslag
Kostprijs ontmossen
Offertes aanvragen

 

Waaruit bestaat groene aanslag?

Groene aanslag is hoofdzakelijk een groepering van algen, mossen en korstmossen. We duiden het hieronder verder voor je.

 

1) Wat zijn algen?

Groene aanslag begint altijd met algengroei, een verzameling van verschillende kleine en grote plantjes van een lagere ‘klasse’. Ze hebben weinig zonlicht nodig, maar wel veel water. In principe tasten algen je dak of tegels niet meteen aan, maar ze houden wel veel atmosferisch vuil vast. Dit is de ideale ondergrond voor de ontwikkeling van mossen en korstmossen. Na verloop van tijd ontstaan er zelfs schimmels.

 

2) Wat is mos?

Mossen zijn kleine plantjes (spoorplantjes) die in grote hoeveelheden tegen elkaar aan groeien. Algen en mossen hebben elkaar nodig om te groeien en te overleven. Door de wind worden de zaadjes van mos overal verspreid, daarom kom je mos ook tegen op vloertegels, tuinmeubels, gevels, daken,… Doordat ze zich in grote aantallen ophopen en daar specifiek veel vocht opslaan, ontstaan schimmels.

 

3) Wat is een korstmos?

Korstmossen zijn geen planten, maar een samenlevingsvorm van algen met een schimmel. Deze leven, in tegendeel tot mossen, niet in symbiose samen. De schimmel parasiteert op de alg en onttrekt daaraan z’n voedingsstoffen. Afhankelijk van de ondergrond en de omgeving ontstaat er een verscheidenheid aan andere schimmels.

 

TIP: een vakman geeft je het juiste advies omtrent de aard van de groene aanslag op je dak, gevel, tegels,… Wil je graag een diagnose aanvragen? Vraag dan een plaatsbezoek aan via ons offerteformulier.

 

mos dak

Risicofactoren voor het ontstaan van groene aanslag

Hoe komt het dat bepaalde daken gevoeliger zijn aan mos- en algengroei dan andere? Aangezien mos en algen veel water nodig hebben en weinig zonlicht, gedijt het perfect op schaduwrijke plaatsen. De volgende elementen dragen bij tot een sneller ontstaan van groene aanslag:

  • Dakoriëntatie: daken die naar het westen of het oosten gericht zijn, ontwikkelen sneller groene aanslag doordat ze minder worden blootgesteld aan direct zonlicht.
  • Hellingsgraad dak: hoe kleiner de hellingsgraad, hoe langer het dak wordt blootgesteld aan vocht. Dit werkt mos- en algengroei in de hand. Platte daken krijgen dus sneller te maken met groene aanslag.
  • Schaduw: hoge bomen, andere huizen,… kunnen allemaal een valschaduw veroorzaken. Dit stimuleert de groei van groene aanslag. Dit, in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad, is voornamelijk de oorzaak van veel mosgroei op tuinmeubelen, terrassen, gazons, enz.

 

Kostprijs ontmossen

Om grotere problemen zoals isolatie- of vochtproblemen te voorkomen, moet je dus geregeld je dak behandelen tegen groene aanslag. Gemiddeld kost het ontmossen van een dak tussen de € 10 à € 15 per m² (incl. btw & uitvoering). De kostprijs kan variëren al naargelang de gebruikte techniek en het reinigingsmiddel.

Wil je graag een langdurige bescherming tegen allerhande verontreiniging zoals groene aanslag? Dan kan je een extra coating op je dak of gevel laten aanbrengen. Dat wordt impregneren genoemd. Het ontmossen en impregneren van je gevel of dak kost ongeveer € 15 à € 30 per m² (incl. btw & uitvoering).

Benieuwd naar hoeveel het ontmossen van je gazon, gevel of terras kost? Vind het terug in dit artikel.

 

Ontvang vrijblijvend advies van een specialist!

Heb je last van ernstige verontreiniging in de vorm van mos- en algengroei? Of merk je andere schade door groene aanslag? Ga dan te rade bij een specialist. Of het nu je gevel, dak of terras is dat ontmost moet worden, een ervaren vakman weet wat hij moet doen om deze succesvol te verwijderen. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang geïndividualiseerd advies. Start hier je aanvraag.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.