Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ontmosseninfo.be
Ontmosseninfo.be

Dak ontmossen

Mos en andere groene aanslag komt in meer dan 80% van de gevallen voor op daken. Elk dak zal er uiteindelijk mee te maken krijgen, of het nu gaat om dakpannen van tin of baksteen. Hoe poreuzer de materialen, hoe meer ze mosgroei zullen ondervinden. Het is aangeraden om regelmatig ontmossingswerken uit te (laten) voeren.

Ga snel naar:
Prijs dak ontmossen
Hoe dak ontmossen?
Nabehandeling dak
Veelgestelde vragen
Offertes aanvragen

 

 

Waarom dak ontmossen?

Moet je je dak ontmossen of niet? Veel woningeigenaars stellen zichzelf die vraag. Algemeen geldt dat je om de 10 à 15 jaar de algen- en mosgroei van je dak laat verwijderen. Maar, waarom precies? De 2 belangrijkste redenen zijn…

  • Ontmossen verlengt de levensduur van het dak: mos- en algengroei ondermijnen na verloop van tijd de vochtwerende functie van het dak. Hun wortels dringen tot diep in de poriën van de dakbedekking door en maken ze dus poreuzer. Bij kleine temperatuursverschillen gaan ze barsten en dringt water je huis binnen. Het gevolg? Lekkages, vorstschade, schade aan je isolatie en schimmelvorming.
  • Ontmossen zorgt voor een esthetische upgrade van je woning: groene aanslag op het dak oogt al snel onverzorgd. Door je dak te ontmossen, ziet je woning er stukken mooier uit. Wanneer je nadien nog een beschermende, gekleurde coating op je dakpannen aanbrengt, krijgt je huis zelfs een geheel nieuw uitzicht. Ideaal wanneer je van plan bent om je woning te verkopen.

TIP: meer over het ontmossen van daken met info over de werkwijze, belangrijke aandachtspunten, prijzen, enz. vind je op https://www.mijn-dakwerker.be/dak-ontmossen.

Dak ontmossen


Prijs dak ontmossen

De kostprijs voor het ontmossen van je dak hangt sterk af van bepaalde factoren, denk hier bij aan de grootte van het dak, het soort dakbedekking, de bereikbaarheid van het dak en de hardnekkigheid van de vervuiling. Ook het soort nabehandeling draagt bij tot het totale kostenplaatje. In het onderstaande schema krijg je wat meer duidelijkheid hierover:

MethodePrijs (incl. btw & uitvoering)
Ontmossen± € 10 à € 15 per m²
Ontmossen + impregneren± € 15 à € 30 per m²
Ontmossen, impregneren + coatenV.a. € 30 per m²

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Wist je bovendien dat je voor het ontmossen van je dak kunt genieten van het verlaagde btw-tarief? Zo betaal je geen 21 % maar slechts 6 % btw op de uitvoering van de werken. Op voorwaarde dat je deze laat uitvoeren door een ervaren vakman. Wil je graag weten hoeveel het ontmossen van je dak gaat kosten? Vraag dan offertes op maat aan via onze gratis offertedienst.

 

Hoe dak ontmossen?

Een professionele aanpak gebeurt in verscheidene stappen en geeft vaak betere resultaten. Doorgaans verloopt het op de volgende manier:

 

STAP 1: voorbereiding

Een professionele dakreiniger voert eerst een grondige analyse uit van je dak. Hij bekijkt hierbij de aard van de vervuiling en gaat de huidige toestand van je dakbedekking na. Op basis van deze informatie bepaalt hij de druk en samenstelling van het spoelmiddel.

 

STAP 2: dak afspuiten met hogedrukreiniger

Soms is een reinigingsmiddel overbodig en kan een reinigingsspecialist je dak eenvoudigweg met de hogedrukreiniger afspuiten. Wanneer er wel een product geadviseerd wordt, neemt het verwijderen van groene aanslag op je dak iets meer tijd in beslag.

 

STAP 3: dak behandelen met een reinigingsmiddel (optioneel)

Soms kan het vuil zo hardnekkig zijn dat het nodig is om gebruik te maken van een extra reinigingsmiddel. Eerst wordt het dak proper gespoten met een hogedrukreiniger. Pas daarna brengt de specialist het schoonmaakmiddel aan met een onkruidsproeier. Hierna moet het product inwerken. Dit kan enkele uren tot enkele dagen in beslag nemen. Nadien spuit hij alles netjes af. Een ervaren vakman zal altijd een beschermingspak dragen om zo zijn huid en ogen te beschermen tegen de nevel van het product.

 

STAP 4: nabehandeling

Het spreekt voor zich dat je zo lang mogelijk wil genieten van je mooi ontmost dak. Daarom kan de vakman het dak impregneren en eventueel voorzien van een coating. Deze nabehandeling vormt een extra beschermingslaag op het dak.

 

Vergeet de daken van bijgebouwen niet!

Ook carports, veranda’s en terrasoverkappingen ondervinden na verloop van tijd groene aanslag. Dit heeft eveneens nefaste gevolgen voor de levensduur van je bijgebouw. Wanneer je toch een vakman laat langskomen voor je dak, vraag hem dan meteen om ook de andere constructies aan te pakken. Zo hoeft hij geen tweede keer terug te komen. Start hier je aanvraag.

 

 

Ontmossen dak

Dak ontmossen: nabehandeling & bescherming

Je kan doorgaans kiezen voor twee soorten nabehandeling voor je dak: impregneren of coaten.

  • Impregneren: het impregneren van je dak is het aanbrengen van een transparante beschermingslaag. Hierdoor worden zowel vocht als vuildeeltjes afgestoten. Hierdoor zullen zowel mos als roetdeeltjes zich minder snel hechten aan je dak.
  • Coaten: er bestaan verschillende soorten coatings in allerlei verschillende kleuren. Deze beschermen zowel tegen mos- en algenvorming, als tegen vocht. Zo kan je lang nagenieten van een proper dak en geef je bovendien je woning een compleet nieuw uitzicht.

TIP: aarzel niet om vrijblijvend advies te vragen aan een professionele dakreiniger. Hij zal je met plezier meer informatie geven over de verschillende mogelijkheden qua nabehandeling van je dak. Contacteer gratis en vrijblijvend een vakman. Start hier je aanvraag.

 

Dak ontmossen: veelgestelde vragen

Aangezien het belangrijk is om je dak bijtijds te laten ontmossen, duiken er erg veel vragen op omtrent dit onderwerp. Wij beantwoorden graag enkele van de meest voorkomende vragen:

 

1) Hoe wordt mijn dak met zonnepanelen ontmost?

Doordat zonnepanelen valschaduw produceren, is de ruimte onder je panelen de ideale omgeving voor het ontstaan van mosgroei. Daardoor kan het zijn dat je pas erg laat de grote hoeveelheid groene aanslag onder je zonnepanelen opmerkt, met alle gevolgen van dien. Kies er daarom altijd voor om je dak met zonnepanelen na het ontmossen te impregneren met een antimoslaag. Aarzel niet om vrijblijvend advies te vragen bij een professionele reinigingsfirma.

 

2) Hoe ontmos je een rieten dak?

Een rieten dak is een speciaal soort dakbedekking waardoor het helemaal niet op dezelfde manier wordt ontmost als bijvoorbeeld dakpannen. Het mos wordt uitgekamd of er wordt gebruik gemaakt van een speciaal aangepast reinigingsmiddel.

 

3) Kan ik zelf mijn dak ontmossen?

In principe kan je je dak zelf ontmossen. Zeker wanneer je voldoende technische voorkennis hebt. Maar omdat je op grote hoogte werkt, raden wij je aan om veiligheidshalve het ontmossen van je dak te laten uitvoeren door een professional. Hij beschikt namelijk over de juiste veiligheidsmaterialen, werktuigen en producten om je dak langdurig te ontmossen en preventief te behandelen.

Je dak laten ontmossen door een professionele dakreiniger? Maak dan gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang binnen enkele dagen offertes op maat van je project.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.