Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ontmosseninfo.be
Ontmosseninfo.be

Gazon ontmossen

Mos groeit niet alleen op je dakpannen, tegels of gevel. Een andere veelvoorkomende groeiplaats voor mos is het gazon. Tot grote ergernis van veel mensen: mos zorgt immers voor een minder mooie en erg natte grasmat. Let daarbij ook op mosvorming rondom je gazon, denk maar aan je tuinmeubels, bestrating of terras. Meer weten over het ontmossen van je gazon? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Werkwijze
Kostprijs gras ontmossen
Wat met de rest van de tuin?
Vakman of DIY?
Offertes aanvragen

 

Mosvorming gazon: hoe ontstaat het?

Mos groeit het best op schaduwrijke plaatsen en op zurige, voedingsarme bodems. Bijgevolg wordt jouw gazon de ideale geboorteplaats voor heel wat mossen. In het voorjaar duikt er op je grasmat vaak een laagje ‘vilt’ op. Deze ontstaat door afgestorven planten, mossen, … die op je gazon blijven liggen. Na verloop van tijd krijgt het gras geen zuurstof of voedingsstoffen meer en gaat het afsterven. Verwijder dus tijdig deze viltlaag om een gezond diepgroen gazon te behouden.

Gazon ontmossen

 

Hoe gazon ontmossen?

De oplossing om de viltlaag met mossen te vermijden, is door je gazon te verticuteren (begin april en begin september). Op deze manier zorg je ervoor dat het gras in topconditie blijft en krijgt mos daardoor geen kans om door te breken. Je doet dit het best minstens eenmaal per jaar, ongeacht of er mos te zien is of niet. Doorgaans verloopt het ontmossen van je gazon op de volgende manier:

 1. Gazon verticuteren: verticuteren – of het uitkammen van het gras’ – kan handmatig met een verticuteerhark of machinaal met een verticuteermachine. De machine gaat het gazon als het ware ‘kammen’ met z’n lepelvormige mesjes.
 2. Gazon schoonharken: na een verticuteerbeurt ligt het gazon vol met gras- en mosdeeltjes. Deze kan je samenharken met een brede hark.
 3. Gazon voor de tweede keer verticuteren: vervolgens moet je nogmaals met de verticuteermachine aan de slag, maar ditmaal haaks op de vorige richting.
 4. Opruimen: na de tweede verticuteerbeurt hark je opnieuw alles samen.
 5. Gazon bemesten: na het verticuteren moet het gazon opnieuw bemest worden. Zo bevorder je de groei en het herstel ervan.
 6. Gazon doorzaaien: zijn er kale plekken ontstaan na het verluchten? Strooi er dan herstelgraszaad op en hark dit lichtjes in.
 7. Gazon verluchten: als je grasmat volledig onkruidvrij is, worden er gaatjes aangebracht (‘verlucht’) met een riek of prikrol. Hierdoor kunnen water en voedingsstoffen gemakkelijker de wortels van het gras bereiken. Dit stimuleert de groei van een mooi gazon.

LET OP: er komt heel wat kijken bij het ontmossen van je gazon. Zo zijn er speciale regels voor pas aangelegde grasmatten, kan je ook ontmossen zonder te verticuteren, verticuteer je het best in bepaalde periodes en bekijk je beter eerst je bodemsamenstelling alvorens je de grond bemest. Laat je dus adviseren door een professional. Ontvang advies en offertes op maat met behulp van onze gratis offertedienst.

 

Kostprijs gazon ontmossen

De prijs voor het verticuteren van je gazon hangt vooral af van de oppervlakte van de grasmat. Daarnaast speelt natuurlijk ook de keuze om zelf te verticuteren of een tuinman in te schakelen een belangrijke rol:

 

1. Zelf gras ontmossen (alleen materiaalkosten)

Van plan om zelf je gazon te ontmossen? Dan betaal je natuurlijk enkel het materiaal dat je nodig hebt. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Verticuteermachine: een elektrisch exemplaar vind je vanaf € 65 (incl. btw), een manuele verticuteerhark kan je al kopen vanaf de € 25 à € 30 (incl. btw).
 • Meststoffen: vanaf € 15 per 20 kilo (incl. btw).
 • Herstelgraszaad: vanaf € 20 per kilo (incl. btw).

TIP: alhoewel het waarschijnlijk aanlokkelijk klinkt om geen arbeidsuren te hoeven betalen, komt er best veel werk kijken bij het ontmossen van je tuin. Om het meest duurzame resultaat te bekomen, beschik je beter al over wat voorkennis. Een vakman kan je helpen bij het ontmossen van je gras. Contacteer een professional uit je buurt via onze gratis offertedienst.

 

2. Gras laten ontmossen (arbeidskosten + materialen)

Laat je liever je gazon verticuteren door een professionele tuinman? Dan betaal je naast de gebruikte meststoffen, graszaad, herbiciden, … ook zijn arbeidskosten. Hoe groter je gazon, hoe lager de prijs per m². Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Gazon kleiner dan 100 m²: ongeveer 1,25 euro per m² voor verticuteren in 1 richting (incl. btw)
 • Gazon groter dan 100 : ongeveer 1 euro per m² voor verticuteren in 1 richting (incl. btw)

TIP: de prijzen voor het ontmossen van je gras kunnen dus erg variëren van tuinman tot tuinman. Wil je gericht tarieven, werkwijzen, verplaatsingskosten, … vergelijken? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 tuinmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

Ontmossen gazon

 

Wat met de rest van de tuin?

Het gazon zelf ontmossen is gegarandeerd het meeste werk. Toch mag je niet vergeten om ook zaken die deel uitmaken van het gazon te ontmossen. Denk daarbij zeker ook aan je bloembedden, moestuin, enz. Het best ontmos je deze omgevingen met de hand, zodat je zeker geen schade aan de planten kan aanrichten.

Ook op en rondom je tuinschermen of afsluitingen kan er mosgroei zijn. Mossen en algen hebben namelijk weinig voedingsbodem nodig en gedijen dus ook goed op je omheining of je tuinmeubels. Vergeet dus ook niet om deze te ontmossen. Afhankelijk van de ondergrond kan je kiezen voor het handmatig ontmossen of het chemisch ontmossen.

 

Waarom vertrouwen op de expertise van een vakman? (vs. DIY)

Misschien zie je er tegenop om zoveel tijd te spenderen in je tuin? Of misschien heb je helemaal geen groene vingers? Het is daarom geen slecht idee om een tuinaannemer in te schakelen. Dan ben je verzekerd van…

 • Professioneel advies op maat: dankzij zijn expertise kan een tuinaannemer je situatie uitstekend beoordelen. Bovendien adviseert hij je graag over een duurzaam en blijvend eindresultaat.
 • Correcte uitvoering van de klus: een vakman beschikt niet alleen over de juiste voorkennis maar ook over het benodigde materiaal (bv. verticuteermachine) om de werkzaamheden vlot te laten verlopen.
 • Juiste nazorg van je gazon: een tuinaannemer zal voordat hij je gazon bemest eerst achterhalen wat je bodem precies nodig heeft. Dit om de duurzame natuurlijke balans van je bodem in stand te houden.
 • Gazon zomerklaar maken: naast het verticuteren kan de tuinman je tuin natuurlijk ook helemaal zomerklaar maken. Denk bv. aan een snoeibeurt van je hagen, planten en bomen, boomschors aanvullen, groene aanslag op je klinkers verwijderen, …

 

Vergelijk offertes en kies het meest interessante aanbod!

De beste manier om met de meest geschikte vakman samen te werken, is door het vergelijken van verschillende offertes. Zo kan je onder andere uitvoeringstermijnen, gebruikte producten, adviezen… vergelijken. Dat is de beste garantie op een goede keuze tegen een correcte prijs.

Verschillende offertes vergelijken? Je kan verschillende offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.