Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ontmosseninfo.be
Ontmosseninfo.be

Klinkers ontmossen

In de lente en zomer krijgen je terras en oprit uit klinkers maar al te vaak te maken met groene aanslag. In dit artikel gaan we dieper in op de methodes om klinkers te ontmossen en de kostprijs ervan.

Ga snel naar:
Kostprijs
Offertes aanvragen

 

 

Hoe klinkers ontmossen?

Klinkers ontmossen

Het ontmossen van je bestrating in klinkers hoeft geen complexe opdracht te zijn. Met de nodige voorkennis en een beetje voorzichtigheid, kan je de klus al klaren:

 

1) Klinkers ontmossen met een hogedrukreiniger

Eén van de meest gebruikte methodes is gebruik maken van de hogedrukreiniger. Deze tijdsrovende methode is echter niet erg praktisch. Zo moet je eerst de volledige oppervlakte schoonspuiten, vervolgens de restjes schoonmaken en daarnaast ook nog nieuw zand over de klinkers strooien. Daarnaast is dit ook een van de minst efficiënte manieren aangezien het mos na twee jaar al weer terugkomt.

Prijs hogedrukreiniger: vanaf € 50 (incl. btw)

 

2) Klinkers ontmossen met javel of mosdodend product

Een erg goedkope oplossing is industrieel bleekwater of javel. Met slechts tien liter kan je makkelijk 150 tot 200 m² ontmossen. Gebruik hiervoor altijd werkkledij, en vermijd aanraking met de huid en ogen. Let in dit geval goed op met planten en marmer in de buurt! Alle beplanting die wordt aangeraakt met bleekwater zal immers afsterven, marmer verkleurt.

Prijs mos- en algendodend middel: vanaf € 15 per 500 ml (incl. btw)
Prijs javel: vanaf € 10 per liter (incl. btw)

LET OP: bovenstaande prijzen geven enkel de kostprijs van de materialen weer, ideaal voor een ervaren doe-het-zelver die weet waaraan hij begint. Wil je echter langduriger verlost zijn van mos- en algengroei? Dan raden we je aan om samen te werken met een gespecialiseerde reinigingsfirma.

 

Zelf reinigen = kans op beschadiging!

Je kan je klinkers onherroepelijk beschadigen door ze zelf te reinigen, denk maar aan een te stevige straal uit de hogedrukreiniger of een chemisch middel dat te zuur is voor de ondergrond. Sommige soorten bestrating, zoals natuursteen, kunnen namelijk niet tegen bepaalde zuren. Zo kan het hanteren van een foute werkwijze of producten de toplaag van je bestrating beschadigen. Dat kan de kleur verpesten of kan ervoor zorgen dat de klinkers poreus worden. Daardoor zullen algen en mossen zich nog makkelijker en sneller kunnen vasthechten.

TIP: een professionele reinigingsdienst neemt geen risico’s en werkt met een gespecialiseerde machine zonder hoge druk. Zij beschikken niet alleen over de juiste materialen en producten, maar zullen dankzij hun stevige portie technische know-how je bestrating zeker niet beschadigen. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Klinkers ontmossen: prijs

Gespecialiseerde ontmossing door een schoonmaakbedrijf is misschien duurder dan zelf ontmossen, maar het heeft langer effect. De prijs hangt voornamelijk af van de oppervlakte van de oprit en de hardnekkigheid van het vuil.

Reken gemiddeld € 4 per m² (incl. btw & uitvoering) voor een professionele reiniging. Na de schoonmaakbeurt een algendodend middel laten aanbrengen kost je zo’n € 1 per m² extra.

TIP: hou er rekening mee dat sommige schoonmaakbedrijven een minimumtarief hanteren voor kleinere opritten. Ontvang gratis offertes op maat van je project via onze offertedienst.

 

Terras ontmossen

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.